Apostoli na Facebook-u
Apostoli - motoristi slobodnog duha
Poseta pivare u Čelarevu sa obilaskom dvorca Dunđerski, muzeja piva uz odlično društvo kao nezaboravni vikend.
Kao uvod u celu priču o pivari, sačekao nas je “Lazar Dunđerski”, u parku sa ulazom kroz dve kapije, naglašene sa kamenim figurama sedećih lavova, dvorcem do kojeg se prilazi kroz prednji deo francuskog vrta. Posed formiran duže od jednog veka koje čine stari dvorac i novi dvorac koji su sagradili Nikola Bezeredi sa suprugom Šarlotom 1837 godine. Koji je Lazar Dunđerski kupio 1882 godine za veliku svotu para. I gde je 1892 godine osnovao pivaru.
U priči o svom životu, a poseban osvrt je napravio na život svoje najmlađe kćerke Lenke, koja je bila zaljubljena u 30 godina starijeg siromašnog Lazu Kostića. Dalju priču preuzima Lenka. Priča dešavanja vezana o Lazi Kostiću i nemogućnosti njihove veze. Kao i pismu koje je napisao Nikoli Tesli u kojem ga ubeđuje da je zaprosi, a što Tesla odbija!
Posle lepe predstave ulazimo u fabriki krug i počinje obilazak Čelarevske pivare koja je u sastavu Carlsberga.
Lepo uređen fabriki krug, sve na svom mestu.
Neko je bio baš oduševljen ambijentom!
Tehnolog nam je objašnjavao kompletan proces proizvodnje piva.
Moderna tehnologija u proizvodnji je neizostavna.
Linija za pakovanje, odnosno punjenje flaša, sa kapacitetom od milion flaša mesečno.
Porodica Dunđerski važila je za najugledniju i najimućniju u Bačkoj, a možda i u celoj Vojvodini. Lazar je bio treći, najmlađi sin bogatog ekonoma i posednika Gedeona Gece Dunđerskog i Perside Dunđerski, rođ. Letić. Imao je dva brata, Aleksandra i Novaka i sestru, udatu za sveštenika Todorovića u Pivnicama. Novakov sin Stevan imao je 1000 jutara zemlje oduzetih posle Drugog svetskog rata.[1]
Lazar je završio srpsku osnovnu školu u mestu rođenja, a potom prva tri razreda gimnazije u Vrbasu. Školovanje, prekinuto Mađarskom revolucijom 1848. godine, nastavio je u Karlovcima, a zatim više razrede (filozofiju) u Požunu, gde je i maturirao 1853. godine. Studije prava u Beču, posle nepunih godinu dana, napustio je zbog bolesti, u dvadesetoj godini života i posvetio se privredi.
Oženio se Sofijom Đorđević (1831-1920), ćerkom paroha u Sentomašu, sa kojom je imao dvojicu sinova, Gedeona-Gedu (1875-1939) i Đorđa (1873-1950) i ćerke Jelenu-Lenku (1870-1895), Milku i Olgu.
Nismo pažljivo slušali pa je barmen morao mnogo puta da ponavlja radnju. Nije nam bilo teško da sve popijemo.
Start   |   Članovi   |  Aktivnosti   |   Galerija   |  Forum   |   Putovanja   |  Sponzori      Copyright © 2009-2011 All Rights Reserved. Design ticma
Poslednji, očajnički potez u svom begu od velike ljubavi pesnik čini na nagovor svog prijatelja i nesuđenog tasta. Ženi se bogatom somborskom udavačom Julijanom Palanačkom, a za kuma uzima Lazara Dunđerskog.
Nepuna dva meseca od ovog događaja 25-tog novembra 1895-te godine na svoj 25-ti rođendan, umire Lenka Dunđerski.
Za ovaj događaj Laza Kostić saznaje na svom bračnom putovanju u Veneciji i piše pesmu Santa Maria della Salute.

Lepo izvedena tužna priča, kao da nas je vratila u to vreme
Posle obilaska kompletnog proizvodnog pogona i upoznavanje sa tehnologijom proizvodnje piva posetu završavamo u muzeju piva koji se nalazi u staroj zgradi u kojoj je počela proizvodnja piva.
Zanimljiva postavka sa zanimljivim podacima o kompletnoj istoriji piva kao i osvrt na nastanak pivare porodice Dunđerski.
Posle toliko edukacije, morali smo malo da se okrepimo, naravno u pivari najviše prija pivo i to sa stručnim objašnjenjem kako se pravilno toči pivo.
Pažljivo slušamo kako to nastaje pivo.
Zajednička slika na kraju obilaska muzeja, sa poklonima i zaista lepim uspomenama.
U povratku, ručak u Čardi u Begeču upotpunilo je izuzetno lep provod.
Osmeh zbog piva ili društva?